cinema > Film cycli

 • Michel Simon (06.03 > 30.05)
  Michel Simon werd samen met de cinema geboren en was er gedurende een halve eeuw één van de meest indrukwekkende gezichten van. Het talent en de krachtige persoonlijkheid van deze ster afkomstig van Zwitserland kleurden de gouden jaren van de Franse cinema, waarbij we vooral denken aan cineasten als René Clair, Jean Renoir, Jean Vigo en Julien Duvivier...
 • Akira Kurosawa (deel 3) (07.03 > 26.05)
  De lyrische, heftige, humanistische cineast par excellence Akira Kurosawa heeft nooit in mineur gefilmd. De belangstelling waarop onze vorige programma's gewijd aan de Japanse cineast konden rekenen, moedigt ons aan voort te gaan met de verkenning van een hoogstaand artistiek oeuvre van de 20ste eeuw, waarmee we in het begin van ons seizoen 2016-2017 begonnen. Van de pedagogische kracht van Roodbaard tot de flamboyante kleuren van Dodeskaden, van droomachtige taferelen tot ontroerde ernst - Kurosawa beheerste alle registers. Met nog enkele bijkomende titels uit diverse periodes en in verschillende stijlen.
 • Pascal Thomas (24.04 > 31.05)

  Vloeit de humor van de komedies van Pascal Thomas voort uit de schroom van de autobiograaf? Zich zichtbaar inspirerend op kleine dingen die hij gezien of beleefd heeft, heeft de regisseur vaak met een naturalistische gevoeligheid de zeden gefilmd van hen die op zoek zijn naar de goede kanten van het leven. Hij werpt een nieuw licht op het provinciale Frankrijk. Na een onderbreking van acht jaar, gewijd aan reizen en lezen, bouwde hij gestaag verder aan een filmografie, onder andere met heerlijke adaptaties van Agatha Christie, die duidelijk het werk is van een 'maverick' die een groter publiek kan aanspreken en toch persoonlijk en anders is. De cineast komt zijn aanpak toelichten bij de opening van de cyclus die we aan hem wijden. 

 • David Lynch (01.06 > 31.08)
  Naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe reeks Twin Peaks van David Lynch op televisie zetten we hem weer helemaal in de spotlights. Hij wordt beschouwd als de engel van het bizarre. Hoe kan het ook anders, met vreemde en fascinerende, droomachtige constructies als Mullholland Drive of Inland Empire? Los van elke narratieve continuïteit nodigt Lynch ons in die films uit op een reis in een duistere verbeelding, waarbij de spanning en de suspense nooit ontbreken.

 • Het festival van Cannes viert zijn 70ste verjaardag (03.06 > 30.08)
  Na 70 jaar zit er nog altijd veel pit in het Festival van Cannes. Het blijft hét evenement bij uitstek voor liefhebbers van de cinema wereldwijd. De lijst van de winnaars van de Gouden Palm heeft zelf veel weg van een filmhistorisch overzicht van de voorbije decennia. Met ronkende namen zoals Antonioni, Fellini, Pialat, Haneke, Jean-Pierre en Luc Dardenne worden een aantal laureaten hernomen in dit programma. Genoeg filmparels om de zomer door te komen.
 • Over Frans Masereel (14.06 > 04.08)
  In het Oostendse kunstmuseum, Mu.ZEE, loopt tot 3 september een omvangrijke tentoonstelling over Frans Masereel. Jérôme Laffont wijdde een uitbundig gedocumenteerde en rijk geïllustreerde biopic aan de kunstenaar.
 • 50 jaar Belgische cinema / 50 jaar ontdekkingen (15.06 > 29.08)
  Van juni 2017 tot juni 2018 zetten we een selectie films die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van de Belgische cinema in de kijker. Een initiatief van het Centre du Cinéma de la Fédération Wallonie-Bruxelles. En partnership met Flagey en Bozar.
 • De vier jaargetijden van Cinergie (21.06)
  Naar aanleiding van de viering van 50 jaar overheidssteun aan de productie van cinematografische werken door de Fédération Wallonie-Bruxelles, wijdt Cinergie haar zomereditie van De Vier Jaargetijden aan de geschiedenis van de Belgische kortfilm.
 • Vincente Minnelli (25.06 > 13.08)
  Samen met Stanley Donen wordt Vincente Minnelli beschouwd als de onbetwiste meester van het musicalgenre (waarvan twee stevige vertegenwoordigers in dit programma: An American in Paris en Gigi). Zo wordt hij vaak aangehaald als inspiratie voor het succesvolle La La Land. Maar men mag vooral niet vergeten dat hij ook sterke dramafilms maakte, zoals The Sandpiper. Ook met de begeleiding van zijn acteurs verdiende hij zijn strepen : Lust for Life leverde Anthony Quinn een Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol op.