cinema > Film cycli

 

 • Michel Simon (06.03 > 30.05)
  Michel Simon werd samen met de cinema geboren en was er gedurende een halve eeuw één van de meest indrukwekkende gezichten van. Het talent en de krachtige persoonlijkheid van deze ster afkomstig van Zwitserland kleurden de gouden jaren van de Franse cinema, waarbij we vooral denken aan cineasten als René Clair, Jean Renoir, Jean Vigo en Julien Duvivier...
 • Akira Kurosawa (deel 3) (07.03 > 26.05)
  De lyrische, heftige, humanistische cineast par excellence Akira Kurosawa heeft nooit in mineur gefilmd. De belangstelling waarop onze vorige programma's gewijd aan de Japanse cineast konden rekenen, moedigt ons aan voort te gaan met de verkenning van een hoogstaand artistiek oeuvre van de 20ste eeuw, waarmee we in het begin van ons seizoen 2016-2017 begonnen. Van de pedagogische kracht van Roodbaard tot de flamboyante kleuren van Dodeskaden, van droomachtige taferelen tot ontroerde ernst - Kurosawa beheerste alle registers. Met nog enkele bijkomende titels uit diverse periodes en in verschillende stijlen.
 • Andrzej Wajda (07.03 > 17.05)
  Naar aanleiding van de release in Flagey van zijn laatste postume film, hommage aan één van de allergrootste cineasten, die met veel passie en verontwaardiging de plaats van de mens filmde tijdens verscheidene soorten omwentelingen. Enkele toptitels en minder bekende werken uit een rijkelijke filmografie die het verdient om constant herontdekt te worden.
 • Oxfam-dag (21.04)
  In het kader van de Oxfam-Dag in Flagey wordt solidariteit op 21 april in de kijker gezet met twee langspeelfilms: Dodes’ka-den van Kurosawa verhaalt op gestileerde wijze het dagelijkse leven in een Japanse sloppenwijk, de 16.000 leden van een coöperatieve supermarkt in New York tonen in Food Coop hoe het anders kan.
 • Pascal Thomas (24.04 > 31.05)

  Vloeit de humor van de komedies van Pascal Thomas voort uit de schroom van de autobiograaf? Zich zichtbaar inspirerend op kleine dingen die hij gezien of beleefd heeft, heeft de regisseur vaak met een naturalistische gevoeligheid de zeden gefilmd van hen die op zoek zijn naar de goede kanten van het leven. Hij werpt een nieuw licht op het provinciale Frankrijk. Na een onderbreking van acht jaar, gewijd aan reizen en lezen, bouwde hij gestaag verder aan een filmografie, onder andere met heerlijke adaptaties van Agatha Christie, die duidelijk het werk is van een 'maverick' die een groter publiek kan aanspreken en toch persoonlijk en anders is. De cineast komt zijn aanpak toelichten bij de opening van de cyclus die we aan hem wijden.

 • De vier jaargetijden van Cinergie (12.05)
  Filmmakers van morgen? Zonder twijfel. Maar ook van vandaag, zoals deze kortfilms aantonen. De films zijn het sluitstuk van de studies van een aantal Belgische filmstudenten. De selectie van Cinergie presenteert ons het kruim van fi lms van de studenten van de IAD, Sint Lukas, Inraci en Insas.
 • 50 jaar Belgische cinema/ 50 jaar ontdekkingen
  Van juni 2017 tot juli 2018 heb je de kans om een selectie films te (her)ontdekken die de geschiedenis van de Belgische cinema hebt meebepaald. Een initiatief van het Centre du Cinéma de la Fédération Wallonie-Bruxelles.