fr | en
ticketshop become a friend
Metamorphoses / Sebastian Dingens

Metamorphoses

masterclass | Sebastian Dingens

Joost Van Duppen en Sebastian Dingens brengen hun persoonlijke kijk op Field Recording, vertrekkend vanuit hun eigen ervaringen. Na een performance door Joost Van Duppen (Silence of the Arctic) en een presentatie/masterclass door Sebastian Dingens (Metamorphoses), volgt een kort nagesprek tussen de twee artiesten en het publiek.


Tijdens de masterclass Metamorphoses luisteren we naar het landschap en hoe het zich kan transformeren tot muziek. Vertrekkend van field recordings, historische kaarten en statistische informatie, tot aan de wind die marimba speelt en het kanaal dat aan de oscillatieknop draait. En weer terug.

Geluidskunstenaar Sebastian Dingens gaat in gesprek over zijn onderzoek naar het gebruik van het landschap als muzikaal bronmateriaal. Aan de hand van speelse experimenten en “serieuze” muziek zoeken we via de klank van het landschap naar een dieper en breder begrip van de fysieke wereld die ons omringt.

Flagey, Week van de Klank / Semaine du Son


Na een studie klassieke gitaar verschoof de interesse van Sebastian Dingens richting de vrije improvisatie en noise. Hij speelde met Glenn Branca, ChampdAction, DVDV en het dadaïstische Varkenshond. Hij componeerde muziek voor dans en theater en bouwde zelf instrumenten.

Hoewel hij voor professionele studio's werkte, audiogidsen en radioprogramma's maakte, bleef hij steeds experimenteren met microfoons en objecten, nieuwsgierig naar onverwachte geluiden.

Onder invloed van zijn interesse in field recording verschoof zijn praktijk naar het luisteren zelf, wat leidde tot het maken van audiowandelingen, luistergidsen en geluidsinstallaties. Binnen Musica's Collectief Publiek Geluid begon hij het landschap zelf te gebruiken als bron en inspiratie voor composities, waarin hij omgevingsgeluiden, instrumentale en synthetische geluiden samenbracht.Momenteel werkt hij onder “Sonic Research Kitchen”, ontdekt nieuwe geluiden door radicale manipulatie en vertaalt de tastbare wereld in muziek, alleen en in samenwerking met andere kunstenaars.