Une histoire « criminelle » sur les pas du crime, de la culpabilité et de la pénitence
Wandeling [FR]
Vandaag is iedereen gelijk voor de wet, maar in de eerste eeuwen van Brussel was dat niet het geval. Het maakte een groot verschil of je een burger was of niet, arm of rijk, man of vrouw. Vanaf de 16de eeuw groeide Brussel stilaan uit de hoofdstad van de Nederlanden en steeds meer misdadigers wisten hun weg naar de stad te vinden.
Valsmunterij was een zwaar misdrijf en als straf eindigde je in een ketel met olie op de Grote Markt. De ‘Vroente – den amigo – ’, achter het stadhuis bracht gedurende het Ancien Régime de vagebonden en dronkenlappen samen. Later werden ze ondergebracht in gevangenissen.
Ook vandaag zijn jong en oud heel erg geïntrigeerd door misdaad … misdaad series blijven een groot succes maar ook de recente evoluties in het sporen- en DNA-onderzoek zorgen daarvoor.
Criminaliteit en het strafrecht van het Ancien Régime tot vandaag en verhalen over het galgenveld, de beul, de betekenis van de schandpaal, strafbedevaarten, valsmunterij banditisme, hekserij, corruptie, politiehervorming, zwervers, het pauperisme, de zigeuners, de joden, de prostituees, de mensenhandelaars, ‘urban legends’ …en nog zoveel meer!
Flagey, Muntpunt, Brussels Philharmonic, Korei Guided Tours
Je hebt misschien ook interesse in :
-
Haydn & Rameau
Brussels Philharmonic & Joolz Gale, dir.
zat. 30.11.24 — 20:15