Sing Sing + Harlem ou un été long et chaud
Sonuma | De Audiovisuele Archieven
Sonuma onthult haar schatten tijdens deze filmcyclus die van start gaat op 14 mei met een duik in de Amerikaanse samenleving van de jaren ‘60.
De programma’s die de Belgische Franstalige radio- en televisiemakers al decennialang maken getuigen vaak van heel bijzondere en belangrijke gebeurtenissen en zijn deel van onze eigen culturele identiteit. Sonuma heeft als doelstelling de programma’s te digitaliseren en op te nemen in de archieven van de Belgische Franstalige audiovisuele archieven. Dit omvat niet enkel deze van de RTBF, maar ook deze van lokale tv-stations.
Recent verscheen er een nieuwe website waar men het archief online kan raadplegen, en zet Sonuma alle registers open aan de hand van nieuwe initiatieven en samenwerkingen om zoveel mogelijk van dit audiovisuele erfgoed, dat reikt van grootse reportages tot tal van populaire tv-shows, met het grote publiek te delen.
Sing Sing – Collection Tiré à part
In 1968 richtten filmmakers Pierre Manuel en Paul Laurent zich op een bijzonder gevoelige onderwerp: het gevangenisleven. Ze bezochten de beruchte Sing Sing gevangenis aan de oevers van de Hudson in New York. Vier dagen langen mengden ze zich tussen de gedetineerden, de bewakers, de psychiaters en de kapelaan, om er de gedragscodes en regels van de instelling te ontdekken. Ze bundelden hun getuigenis over het leven in gevangenschap in een documentaire van één uur.
Harlem ou un été long et chaud – Collection Neuf millions
Het is de zomer van 1964. President Lyndon Johnson ondertekende net de Civil Rights Act die het verbod op rassendiscriminatie oplegt, maar de wijk Harlem, het duistere getto, wordt zoals steeds bepaald door werkloosheid, drugs, armoede en racisme. Op 16 juli wordt James Powell, een zwarte jongen, vermoord door de blanke politieagent Thomas Gilligan. Het doet de spanningen en de gewelddadige rellen enkel maar toenemen. Met de verkiezingen in aantocht is de Afro-Amerikaanse Gemeenschap verdeeld tussen de gematigden die Luther King aanhangen en de radicalen die in het voetspoor van Malcolm X treden.
Flagey, Cinematek, Sonuma