Studio 5•5
5•5 is een internationaal designcollectief dat in augustus 2003 werd opgericht door Vincent Baranger, Jean-Sébastien Blanc, Anthony Lebossé en Claire Renard, voormalige studiegenoten van de École Nationale Supérieure des Arts Appliqués.
5•5 wordt eerst en vooral omschreven als een werkcollectief dat al meteen onder de aandacht kwam met hun eerste project, Réanim: La médecine des objets. Dit project werd gevolg door de collectie Objets ordinaires, Ouvriers-Designers voor de Fondation d'entreprise Bernardaud, en talloze andere emblematische projecten die het verhaal van het collectief schreven en de bouwstenen vormden voor hun succes. Sommigen zien hen als de relschoppers van de designwereld, anderen als ongeleide projectielen. Ze hebben een reputatie opgebouwd als meubeldokters, politieke pioniers en ambachtslui van ideeën. Ze hebben de designwereld in beroering gebracht en uitgedaagd door hun vak continu in vraag te stellen, of toch minstens hun rol in het creatieve proces en de consumptiemaatschappij.
Het was een periode van creatieve euforie waarbinnen ze experimenteerden, binnen alle stromingen werkten, vaklui met bijzondere talenten ontmoetten en tentoongesteld werden in musea over de hele wereld. Naast die media-aandacht hadden ze de kans om anoniem artikelen te produceren, in massaproductie, en drukten ze hun stempel op de luxe- én massamarkt, voor heel verschillende klanten, van kleine uitgeverijen tot grote merken. Dankzij al deze ervaringen konden ze hun weg zoeken in hun design en hun meningen, waarden en expertise modelleren, wat hen hielp om hun visie van design op punt te stellen.
Het kleine collectief is een studio geworden, maar het uitgangspunt blijft onveranderd. Studio 5•5 moedigt van oudsher een prettige samenwerking tussen individuen aan, dus brengen ze creatieve geesten met multidisciplinaire achtergronden samen, die allen een allesomvattende benadering van design volgen. 5•5 staat nu voor een structuur die de klanten tevredenstelt, maar dezelfde overtuigingen heeft als het originele collectief: dicht bij de mensen blijven, nuttige en ambitieuze objecten creëren voor een zo breed mogelijk publiek, met als doel om hun dagelijks leven op te fleuren.
Flagey, Design September