Sou Fujimoto
Lunch with an Architect
Lunch with an Architect is opgevat als een forum voor reflectie en dialoog, ter verbetering van de architecturale kwaliteit in Brussel.
In samenwerking met Flagey biedt Lunch with an Architect de vastgoedsector drie keer per jaar een venster op de grote actuele thema's uit de architectuurwereld, specifieke Belgische kwesties, innovaties en emblematische lopende projecten.
We openen ons vijfde seizoen met een hoogstaande gast: Sou Fujimoto, een boegbeeld van de minimalistische Japanse architectuur en winnaar van de JIA Prize, de Japanse onderscheiding voor de beste architect van het jaar.
Sou Fujimoto is in 1971 geboren. Hij ontwerpt luchtige, transparante gebouwen die een zachte overgang tussen openbare en privéruimten bieden. Het vernieuwende karakter van zijn werk komt niet voort uit een zoeken naar een complexe vormtaal. Integendeel: Sou Fujimoto vertrekt van eenvoudige geometrische vormen, waarbij de combinaties tussen de onderdelen een hoofdrol spelen. Het resultaat van zijn reflectie is een revolutionaire aanpak die kan worden vergeleken met de frisse wind die zijn spirituele mentor Le Corbusier in zijn tijd deed waaien. Mens en natuur, binnen en buiten, verleden en toekomst, hol en vol, intiem en verbonden - dat zijn de elementen die de structuur van het werk van Sou Fujimoto uitmaken. Hij maakt vaak gebruik van natuurmetaforen om zijn werk te omschrijven. De essentie van de mens en diens verhouding tot de maatschappij liggen aan de basis van elk project.
Sou Fujimoto benadert architectuur als de kunst om ruimtes te scheppen die scheiding bieden én banden leggen. Hij hoopt dat zijn constructies niet alleen plaats bieden voor transparantie, onderverdeling en identificatie, maar ook voor een brede waaier aan betrekkingen tussen het individu en de samenleving en tussen individuen onderling. Een ruimte moet geestverruimend werken en empathie en solidariteit wekken. Een heel programma kortom, waarmee u kennis kunt maken aan de hand van zijn al dan niet gerealiseerde projecten, zoals de Witte Boom die dit jaar in Montpellier is afgerond, het project Duizend Bomen in Parijs, dat als een model voor de stedenbouwkunde van de 21ste eeuw wordt beschouwd, het nieuwe onderwijsgebouw van de Universiteit van Sankt-Gallen in Zwitserland, het Muziekhuis in Budapest en de Delta Tower in Brussel.
Zijn projecten komen in zijn kantoren in Tokio en Parijs tot stand en trekken wereldwijd de aandacht. Dat blijkt uit de indrukwekkende hoeveelheid prijzen, onderscheidingen en wedstrijden die het kantoor in de wacht sleepte, evenals de talrijke tentoonstellingen en boeken die aan het werk van Sou Fujimoto werden gewijd.
Flagey, F()rum