fr | en
ticketshop become a friend
Brussels Philharmonic

Shostakovich 7 'Leningrad'

Brussels Philharmonic

Update 10.03.2022 :

De Brussels Philharmonic-familie telt meer dan 20 verschillende nationaliteiten. Stuk voor stuk gepassioneerde mensen die dag na dag intensief samenwerken om muziek te maken en te delen. Met respect voor elkaar, voor het publiek, voor hun vak tonen ze zo wat wederzijds begrip en broederschap kunnen brengen: harmonie, schoonheid, eenheid.

We delen de bezorgdheid van onze musici uit de getroffen gebieden, die terecht ongerust zijn om hun familie en geliefden, en vrezen voor de impact van dit conflict nu en in de toekomst.

Na zorgvuldige overwegingen hebben wij samen met presentatiepartners KlarafestivalMuziekcentrum De Bijloke en Flagey beslist om de geplande uitvoeringen van Shostakovich' ‘Leningradsymfonie’ te behouden.

Er zijn meerdere interpretaties voor dit werk mogelijk, maar hoe het ook zij, voor ons draagt de 7de Symfonie vandaag vooral deze belangrijke boodschap uit: de onomwonden aanklacht tegen oorlogsgeweld, het eerbetoon aan de veerkracht van de mens, het erkennen van de slachtoffers. En de permanente herinnering dat wederzijds begrip de enige zekerheid is voor een harmonieuze samenleving waarin respect voor elk individu centraal staat.

#notowar


Update 25.02.2022 : Dirigent Michail Jurowski wordt wegens ziekte vervangen door Yoel Levi. Wij wensen Maestro Jurowski een spoedig herstel.


De Zevende symfonie van Dmitri Shostakovich is een werk dat als geen ander door de geschiedenis werd vormgegeven. Vanaf september 1941 belegerde Duitse soldaten Leningrad, het huidige Sint-Petersburg. Shostakovich was een van de drie miljoen mensen die vast kwamen te zitten. Diep onder de indruk van de Duitse dreiging besloot hij het eendelige werk waaraan hij toen aan het schrijven was, om te vormen tot een vierdelige Leningradsymfonie, “gewijd aan de strijd tegen het fascisme”.

Het Beleg van Leningrad zou uiteindelijk 871 dagen duren en aan ruim één miljoen burgers het leven kosten. Shostakovich wist echter na minder dan een maand de stad te ontvluchten en kon zijn symfonie elders afwerken. De première werd gespeeld door het Bolshoitheaterorkest, toen in ballingschap, en uitgezonden in heel Rusland. In augustus 1942 werd zelfs een uitvoering georganiseerd in het nog steeds bezette Leningrad. Om stilte tijdens het concert te garanderen, werden de Duitse artillerieposities net voor het concert extra gebombardeerd.

De meest memorabele passage van Shostakovich’ Zevende symfonie is het zogenaamde ‘invasiethema’ van de eerste beweging. Dit thema met elf variaties doet denken aan Ravels Bolero, put inspiratie uit Hitlers lievelingsmuziek (Da geh’ ich zu Maxim uit de operette Die lustige Witwe) en refereert ook nog eens naar Shostakovich’ eigen opera Lady Macbeth – waarvan Stalin alle uitvoeringen had verboden. Met zijn Zevende symfonie nam Shostakovich met andere woorden niet alleen de Naziterreur op de korrel, maar geweldheerschappijen in het algemeen.

Flagey, Brussels Philharmonic, Klarafestival


Je hebt misschien ook interesse in :